29 Μαΐου 2020

Να στηριχτούν οι νέοι επαγγελματίες συνολικά και χωρίς εξαιρέσεις στο νέο ασφαλιστικό.»

Το φαινόμενο της υψηλής ανεργίας των νέων, επιστημόνων και μη, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για την επαγγελματική τους προοπτική, έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στη φυγή τους από τη χώρα προς το εξωτερικό αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.

Η  «φυγή εγκεφάλων» (brain drain) αποτελεί σύγχρονη μάστιγα για τη νέα γενιά, με αποτέλεσμα, η χώρα να στερείται υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό, καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση και φορολογικά έσοδα.

Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον απαιτείται να ληφθούν γενναίες αποφάσεις που θα στηρίζουν τον νέο επιστήμονα και επιτηδευματία, με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο ώστε να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του, ώστε να μπορέσει να ζήσει και να δημιουργήσει στη χώρα του και να αποκτήσει προοπτική.

Με αφορμή τη συζήτηση για το νέο ασφαλιστικό, θεωρούμε ότι η πρόταση για θέσπιση χαμηλότερων ασφαλιστικών εισφορών μέσω εκπτώσεων κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αρκεί να αφορά συνολικά τους νέους επιστήμονες και επαγγελματίες, και όχι σε ένα τμήμα τους.

Ζητούμε λοιπόν την επέκταση του μέτρου αυτού σε όλους τους νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας ελευθέρους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

Σε αντίθετη περίπτωση, στην οποία το μέτρο θα αφορά μια μόνο μερίδα επιστημόνων, θα καταργηθεί στην πράξη η αρχή της ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, θα δημιουργήσει καταστάσεις άνισης μεταχείρισης και εν τέλει οι όποιες θετικές επιπτώσεις θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Καλούμε τη διοίκηση του ΟΕΕ (ΔΗΚΙΟ,ΠΑΣΚΟ,ΠΟΦΕΕ,ΕΣΚΟ) έστω και σήμερα να σταματήσει να προβάλλει αποσπασματικά αιτήματα για το ασφαλιστικό, με μόνο κριτήριο τον επικοινωνιακό τους αντίκτυπο, προωθώντας το διαχωρισμό επιστημόνων και άλλων επαγγελματιών, αλλά να στραφεί σε δίκαιες προτάσεις, που θα βασίζονται σε ίδιες αρχές για όλους. Οι μονομερείς συμμαχίες της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΟΕΕ στις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό, μόνο με τους άλλους επιστημονικούς φορείς και όχι με το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ, οδήγησαν σε συγκεκριμένα αδιέξοδα και έδειξαν τα όρια τους, αφού όλοι οι υπόλοιποι «σύμμαχοι» του κ. Κόλλια κέρδισαν κάτι για τα μέλη τους, πλην του ΟΕΕ.

Η ΣΥΝΑΡΟΕΕ έχει επισημάνει ότι μόνο αν οι προτάσεις του ΟΕΕ στηρίζονται σε ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες θα γίνουν αποδεκτές και εν τέλει θα συμπεριλάβουν και τους οικονομολόγους. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να φέρει αποτελέσματα επ’ωφελεία των οικονομολόγων. Εκτός και αν κάποιους βολεύει να μην αλλάξει τίποτα ώστε να επιδίδονται με ευκολία στις κενές αντιπολιτευτικές τους κορώνες μετά από 5 χρόνια μνημονιακής σιωπής.

Συνάδελφοι, τα πολιτικά και συνδικαλιστικά αδιέξοδα της πλειοψηφίας της Κεντρικής Διοίκησης του Ο.Ε.Ε., δεν μπορεί να τα υποστούν οι οικονομολόγοι – νέοι και παλιοί – μέλη του Επιμελητηρίου.

Περί ΣΥΝΑΡΟΕΕ 101 Άρθρα
Η Συνεργασία Αριστερών Οικονομολόγων έχει στόχο να συναντηθεί, να συνομιλήσει, να συνεργαστεί, να ενώσει τις δυνάμεις της με όλους τους επιστήμονες οικονομολόγους, μα και με αυτούς που ασκούν το λογιστικό – οικονομολογικό επάγγελμα. Δίνουμε τη μάχη ώστε το Οικονομικό Επιμελητήριο να διαδραματίσει το ρόλο που του έχει δώσει η Πολιτεία. Εμείς που προερχόμαστε από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους παλεύουμε ώστε το Οικονομικό Επιμελητήριο να λειτουργήσει πραγματικά ως Σύμβουλος της Πολιτείας, να παρέμβει σε επαγγελματικά θέματα προς όφελος των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου και να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στα μέλη του. Στις εκλογές για την Κεντρική Διοίκηση συμμετέχουμε στο ψηφοδέλτιο της ΣΥΝΑΡΟΕΕ διεκδικώντας όλοι μαζί ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο από αυτό που έχει επιβληθεί στη χώρα μας. Στις εκλογές για τα Περιφερειακά Τμήματα τα μέλη μας συγκροτούν ευρύτερα τοπικά ψηφοδέλτια με βάση τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες και ανάγκες.