26 Φεβρουαρίου 2020

Τρ. Αλεξιάδης: Το σχέδιο για την προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς – Ο ακατάσχετος λογαριασμός των επιχειρηματιών – Τα τέλη κυκλοφορίας – Ο νέος ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Συνέντευξη στην εκπομπή του Γ. Αυτιά στον ΣΚΑΪ έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κος Τρ. Αλεξιάδης, ο οποίος μίλησε για μια σειρά από θέματα τα οποία απασχολούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Νέα διάταξη για προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς

«Επεξεργαζόμαστε για τους πολίτες που έχουν μόνο χρέη στην εφορία σχέδιο για να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία. Φυσικά με συγκεκριμένες προδιαγραφές.» Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι δεν κάνουμε και δεν κάναμε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Μπορεί το θεσμικό πλαίσιο να ισχύει, αλλά δεν γινόταν. Αυτή την στιγμή πλειστηριασμοί γίνονται για χρέη από περίπου 300.000 ευρώ και πάνω, πρόσθεσε ο αναπληρωτής. Η νέα διάταξη θα έχει περίπου τα ίδια κριτήρια με τον νόμο Kατσέλη, και μάλιστα θα προσπαθήσει το υπουργείο την διαδικασία ένταξης να την κάνει ηλεκτρονική για να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης.

Επίδομα θέρμανσης

Για το επίδομα θέρμανσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι κάνουμε μια προσπάθεια να στοχεύσουμε καλύτερα έτσι ώστε να δώσουμε επίδομα σε ορισμένες ορεινές περιοχές.

Τέλη κυκλοφορίας

«Τα τέλη κυκλοφορίας θα είναι πιο δίκαια και πιο αναλογικά από πέρσι. Θα μεταφέρουμε το βάρος από παλαιά και φθηνά αυτοκίνητα στα νεότερα και πιο ακριβά λαμβάνοντας υπόψη και το κριτήριο ρύπανσης.»

Για τον νέο φόρο ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ)

«Εάν προλάβουμε θα κάνουμε τον νέο φόρο για το 2016, εάν όχι θα κάνουμε αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Η πιο λογική λύση για έναν φόρο στην ακίνητη περιουσία είναι ένας φόρος ο οποίος θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας με προοδευτικά κλιμάκια στην αρχή και θα μεγαλώνει όσο μεγαλώνει η περιουσία.» «Στο σύνολο της περιουσίας πιθανά θα υπάρχει και αφορολόγητο». Ο φόρος θα προσπαθήσουμε να γίνει δικαιότερος και να μεταφέρει τα βάρη από τα χαμηλή περιουσία στις μεγάλες και στις πολύ μεγάλες ανέφερε για το θέμα ο Κος Τρ.Αλεξιάδης.

Περιουσιολόγιο

Για το περιουσιολόγιο ο κος Τρ. Aλεξιάδης ανέφερε ότι θα δηλωθούν μόνο τα μετρητά που υπάρχουν στις τράπεζες, και όχι τα μετρητά που υπάρχουν στα στρώματα. Εάν ο φορολογούμενος θέλει να δηλώσει και πράγματα μεγάλης αξίας ας το κάνει. Δεν θα ασχοληθούμε με αυτά. Θέλουμε να καταγράψουμε την περιουσία του πολίτη.

Για το θέμα της υπερφορολόγησης

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι θα επανεξετασθούν ορισμένοι φόροι. Το θέμα των συντελεστών του ΦΠΑ θα επανεξετασθεί μετά το 2016 σε συνδυασμό με τα έσοδα. Επίσης σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στο θέμα της φορολόγησης των επιχειρήσεων.

Για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων

Σε ερώτημα του κου Γ. Χριστόπουλου σχετικά με το επερχόμενο νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών απάντησε ότι όσοι δηλώσουν χρήματα με το διαδικασία της εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων δεν θα ελεγχθούν ποτέ ξανά για τα χρήματα αυτά.Πηγή: https://www.taxheaven.gr/

Περί ΣΥΝΑΡΟΕΕ 101 Άρθρα
Η Συνεργασία Αριστερών Οικονομολόγων έχει στόχο να συναντηθεί, να συνομιλήσει, να συνεργαστεί, να ενώσει τις δυνάμεις της με όλους τους επιστήμονες οικονομολόγους, μα και με αυτούς που ασκούν το λογιστικό – οικονομολογικό επάγγελμα. Δίνουμε τη μάχη ώστε το Οικονομικό Επιμελητήριο να διαδραματίσει το ρόλο που του έχει δώσει η Πολιτεία. Εμείς που προερχόμαστε από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους παλεύουμε ώστε το Οικονομικό Επιμελητήριο να λειτουργήσει πραγματικά ως Σύμβουλος της Πολιτείας, να παρέμβει σε επαγγελματικά θέματα προς όφελος των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου και να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στα μέλη του. Στις εκλογές για την Κεντρική Διοίκηση συμμετέχουμε στο ψηφοδέλτιο της ΣΥΝΑΡΟΕΕ διεκδικώντας όλοι μαζί ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο από αυτό που έχει επιβληθεί στη χώρα μας. Στις εκλογές για τα Περιφερειακά Τμήματα τα μέλη μας συγκροτούν ευρύτερα τοπικά ψηφοδέλτια με βάση τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες και ανάγκες.