29 Μαΐου 2020

Να πάρει θέση το Ο.Ε.Ε. για τα πρόστιμα των ΑΠΔ

Άμεση σύγκλιση της Κ.Δ. του ΟΕΕ για εξαιρετικά επείγον θέμα

Πρόστιμο1

Συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι η Συνεργασία Αριστερών Οικονομολόγων απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013 , με θέμα την έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Διοίκησης προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την απόσυρση της διάταξης του σχεδίου νομού που αφορά στα εξοντωτικά πρόστιμα των ΑΠΔ.

Επιμένουμε στο αίτημα μας για λήψη απόφασης, ώστε η πρόταση μας να διατυπωθεί θεσμικά, και να αποτελέσει ισχυρότερο μέσο πίεσης προς τον Υπουργό Εργασίας.

Επισυνάπτουμε την επιστολή που στείλαμε.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ

Προς:

-Πρόεδρο Ο.Ε.Ε.

-Μέλη Κ.Δ. Ο.Ε.Ε.

Άμεση σύγκλιση  της Κ.Δ. του ΟΕΕ  για εξαιρετικά επείγον θέμα

Συνάδελφοι,

Σύμφωνα με προτεινόμενη διάταξη  του  σχεδίου νόμου με τίτλο « Αναβάθμιση και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων, Πρόστιμα για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία και Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης  και Πρόνοιας » που κατατέθηκε στη βουλή προβλέπεται ότι ‘’ Ειδικά στην περίπτωση που στην Α.Π.Δ. δεν περιληφθεί εργαζόμενος ή εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν στην επιχείρηση κατά το χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρεται η Α.Π.Δ. οι οποίοι έχουν δηλωθεί στο Πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» επιβάλλεται από την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης και κάθε άλλο αρμόδιο ελεγκτικό όργανο αυτοτελής διοικητική κύρωση (πρόστιμο) ίση με την επιβαλλόμενη από τους αρμόδιους Επιθεωρητές Εργασίας  για την παράβαση της μη αναγραφής εργαζόμενου στον πίνακα προσωπικού ‘’ δηλαδή  με το γνωστό πρόστιμο των 10.550 ευρώ .!!!!!!

Επειδή η διάταξη αυτή βασίζεται στην ισοπεδωτική επιβολή υπέρογκων ποινών επί δικαίων και αδίκων, τιμωρώντας το ίδιο αυτόν που  εισφοροδιαφεύγει εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ, με εκείνον που έχει παραλείψει να δηλώσει κάποιο στοιχείο ή να περιλάβει έναν εργαζόμενο στην ΑΠΔ, είτε από από τεχνικό πρόβλημα , είτε από λάθος, είτε από αδυναμία (π.χ. ασθένεια), είτε από αμέλεια.

Επειδή το ΟΕΕ είναι, σύμφωνα  με το θεσμικό του πλαίσιο , ο υπερασπιστής των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών του

Επειδή πρέπει να επικρατήσει επιτέλους η λογική, γιατί το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ διαθέτει όλες τις πληροφορίες και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελεγχθεί προληπτικά η ΑΠΔ με αυτόματο τρόπο, διασφαλίζοντας τα έσοδα σε πραγματικό χρόνο.

Ζητάμε την άμεση σύγκλιση της Κ.Δ , γιατί την Τρίτη 3/12 επίκειται η ψήφιση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, ούτως ώστε να ζητήσει από τον Υπουργό Εργασίας την απόσυρση της προτεινόμενης διάταξης και να ενημερώσει τις κοινοβουλευτικές ομάδες για την δυνατότητα εφαρμογής  ηλεκτρονικής διασταύρωσης   μεταξύ του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και της διαδικασίας υποβολής ΑΠΔ, τέτοιας που να μην μπορεί να κατατεθεί ΑΠΔ που δεν περιέχει όλους του δηλωμένους στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ εργαζόμενους, ώστε να αποφευχθούν πρόστιμα που οφείλονται σε μη δήλωση εργαζόμενου στην ΑΠΔ εξαιτίας λάθους χωρίς πρόθεση.

Νταής Παναγιώτης

Εκπρόσωπος της

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ

Μέλος της Κ.Δ. του Ο.Ε.Ε.

Περί ΣΥΝΑΡΟΕΕ 101 Άρθρα
Η Συνεργασία Αριστερών Οικονομολόγων έχει στόχο να συναντηθεί, να συνομιλήσει, να συνεργαστεί, να ενώσει τις δυνάμεις της με όλους τους επιστήμονες οικονομολόγους, μα και με αυτούς που ασκούν το λογιστικό – οικονομολογικό επάγγελμα. Δίνουμε τη μάχη ώστε το Οικονομικό Επιμελητήριο να διαδραματίσει το ρόλο που του έχει δώσει η Πολιτεία. Εμείς που προερχόμαστε από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους παλεύουμε ώστε το Οικονομικό Επιμελητήριο να λειτουργήσει πραγματικά ως Σύμβουλος της Πολιτείας, να παρέμβει σε επαγγελματικά θέματα προς όφελος των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου και να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στα μέλη του. Στις εκλογές για την Κεντρική Διοίκηση συμμετέχουμε στο ψηφοδέλτιο της ΣΥΝΑΡΟΕΕ διεκδικώντας όλοι μαζί ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο από αυτό που έχει επιβληθεί στη χώρα μας. Στις εκλογές για τα Περιφερειακά Τμήματα τα μέλη μας συγκροτούν ευρύτερα τοπικά ψηφοδέλτια με βάση τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες και ανάγκες.