5 Ιουνίου 2020

Αλλαγή πορείας στο ΟΕΕ

του Βασίλη Κωστίμπα * 

Ακόμη μια φορά οι οικονομολόγοι καλούμαστε να ψηφίσουμε και να εκλέξουμε την διοίκηση του Ο.Ε.Ε.

Στο ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι αν πράγματι το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας – τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα και αύριο – διαδραμάτισε και συνεχίζει να διαδραματίζει τον ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε.

Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή:

ΟΧΙ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΧΙ.

Οι οικονομολόγοι «απέχουν». Δεν βρίσκουν λόγο για να είναι έστω και «τύποις» μέλη ή να συμμετέχουν στις εκλογές του Ο.Ε.Ε.

Αυτό φαίνεται πεντακάθαρα από τα στοιχεία των εκλογών του 2013 και τα οποία μάλλον θα είναι χειρότερα στις εκλογές του 2016.

  • Εγγεγραμμένα μέλη: 105.000,
  • Οικονομικά τακτοποιημένα μέλη (δικαίωμα ψήφου): 38.783
  • Εψήφισαν: 17.083

Και βέβαια τα παραπάνω στοιχεία θα ήταν ακόμα χειρότερα, εάν δεν υπήρχε η σύνδεση των οικονομικών υποχρεώσεων των συναδέλφων Λογιστών – Φοροτεχνικών με την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Ποια «μυαλά» οδήγησαν το Ο.Ε.Ε. σε αυτό το χάλι και γιατί;

Ας απαντήσει ο κάθε συνάδελφος με την ψήφο του.

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια των μνημονίων – έξω από κάθε οικονομική θεωρία και λογική – ζει μια απίστευτη οικονομική κατάσταση και το ερώτημα που μπαίνει είναι – τι έκανε το Ο.Ε.Ε. ως «θεσμικός σύμβουλος της πολιτείας»; Τι επεξεργασίες; Τι προτάσεις; Ποιες παρεμβάσεις ουσίας και όχι «μικροκομματικής πολιτικής»;

Πόσοι συνάδελφοι οικονομολόγοι, λογιστές και φοροτεχνικοί βρέθηκαν στην ανεργία; Στην ημιαπασχόληση; Κυριολεκτικά φτωχοποιήθηκαν;

Τι μέτρα πρότεινε το Ο.Ε.Ε. για να δημιουργήσει «ασπίδα προστασίας» για τους οικονομολόγους και το οικονομικό επάγγελμα;

Αυτά είναι ερωτήματα που θα πρέπει να απασχολήσουν τους +/- 18.000 – ναι, 18.000 οικονομολόγους από τους 105.000 που είναι μέλη (δηλαδή περίπου το 18% των μελών!) –  που θα ψηφίσουν στις εκλογές του Ο.Ε.Ε. στις 11/12/2016.

Το ερώτημα μπαίνει ιδιαίτερα οξύ για τους νέους και νέες οικονομολόγους-συναδέλφους, που οι «επιτήδειοι» τους γράφουν ανά τριετία στους καταλόγους λόγω μικρού κόστους με διάφορες υποσχέσεις «για λαγούς και πετραχήλια» και μετά αντιμετωπίζοντας την ανεργία αναγκάζονται να γίνουν γκαρσόνια, ντελιβεράδες και «βοηθοί» λογιστικών γραφείων, παραμένοντας βέβαια «εγγεγραμμένα μέλη» του Ο.Ε.Ε.!

ΟΧΙ, ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΝΕΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ! ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ!

ΠΑΡΤΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΑΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ!

ΠΑΡΤΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΤΟ Ο.Ε.Ε.!

Αλλάξτε την πορεία του Ο.Ε.Ε. Ενισχύστε την επιστημονική φυσιογνωμία του. Ασκείστε οικονομική πολιτική.

Συνδέστε τις οικονομικές γνώσεις σας με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας σε όλους τους παραγωγικούς τομείς.

* Ο Βασίλης Κωστίμπας είναι οικονομολόγος.

Περί ΣΥΝΑΡΟΕΕ 101 Άρθρα
Η Συνεργασία Αριστερών Οικονομολόγων έχει στόχο να συναντηθεί, να συνομιλήσει, να συνεργαστεί, να ενώσει τις δυνάμεις της με όλους τους επιστήμονες οικονομολόγους, μα και με αυτούς που ασκούν το λογιστικό – οικονομολογικό επάγγελμα. Δίνουμε τη μάχη ώστε το Οικονομικό Επιμελητήριο να διαδραματίσει το ρόλο που του έχει δώσει η Πολιτεία. Εμείς που προερχόμαστε από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους παλεύουμε ώστε το Οικονομικό Επιμελητήριο να λειτουργήσει πραγματικά ως Σύμβουλος της Πολιτείας, να παρέμβει σε επαγγελματικά θέματα προς όφελος των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου και να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στα μέλη του. Στις εκλογές για την Κεντρική Διοίκηση συμμετέχουμε στο ψηφοδέλτιο της ΣΥΝΑΡΟΕΕ διεκδικώντας όλοι μαζί ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο από αυτό που έχει επιβληθεί στη χώρα μας. Στις εκλογές για τα Περιφερειακά Τμήματα τα μέλη μας συγκροτούν ευρύτερα τοπικά ψηφοδέλτια με βάση τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες και ανάγκες.