4 Ιουνίου 2020

Αναγκαία η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων

 

Προς:

Yπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,

κα Έφη Αχτσιόγλου,

Yπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων,

κ. Μιχάλη Καλογήρου,

Yφυπουργό Οικονομικών,

κα Κατερίνα Παπανάτσιου

Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων,

κ. Γιώργο Πιτσιλή.

 

ΘΕΜΑ: Αναγκαία η μετάθεση  της καταληκτικής ημερομηνίας  ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων

Η σώρευση σημαντικών φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών  υποχρεώσεων μέσα στον μήνα Απρίλιο σε συνδυασμό με τις γιορτές του Πάσχα δημιουργεί δυσκολίες στην ολοκλήρωση  υποβολής δηλώσεων και εξόφλησης των υποχρεώσεων από τους υπόχρεους.

Η Συνεργασία Αριστερών Οικονομολόγων  εκτιμά ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής και εξόφλησης σειράς φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (πόθεν έσχες, δηλώσεις επαγγελματικών λογαριασμών, ΦΠΑ, ΕΦΚΑ, ρυθμίσεων κ.α.) επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων η οποία είναι κοινή για τις 30 Απριλίου 2019, ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει σοβαρές δυσκολίες στην ομαλή υποβολή και εξόφληση των παραπάνω υποχρεώσεων.

Επίσης είναι γνωστό ότι λόγω της γιορτής του Πάσχα οι εργάσιμες μέρες είναι μειωμένες με την 30η Απριλίου να αποτελεί την μόνη εργάσιμη ημέρα μετά το Πάσχα, εντείνοντας περαιτέρω το πρόβλημα.

Με βάση τα παραπάνω και προκειμένου να αποφευχθεί ο καταλογισμός προστίμων σε πλήθος εκπρόθεσμων δηλώσεων, που εξ αντικειμένου δεν είναι δυνατόν να υποβληθούν εμπρόθεσμα.  Η Συνεργασία Αριστερών Οικονομολόγων  θεωρεί αναγκαία την μετάθεση  της καταληκτικής ημερομηνίας  ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα.

Μενέλαος Μαλτέζος

Εκπρόσωπος

Συνεργασίας Αριστερών Οικονομολόγων (ΣΥΝΑΡΟΕ)

Περί ΣΥΝΑΡΟΕΕ 101 Άρθρα
Η Συνεργασία Αριστερών Οικονομολόγων έχει στόχο να συναντηθεί, να συνομιλήσει, να συνεργαστεί, να ενώσει τις δυνάμεις της με όλους τους επιστήμονες οικονομολόγους, μα και με αυτούς που ασκούν το λογιστικό – οικονομολογικό επάγγελμα. Δίνουμε τη μάχη ώστε το Οικονομικό Επιμελητήριο να διαδραματίσει το ρόλο που του έχει δώσει η Πολιτεία. Εμείς που προερχόμαστε από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους παλεύουμε ώστε το Οικονομικό Επιμελητήριο να λειτουργήσει πραγματικά ως Σύμβουλος της Πολιτείας, να παρέμβει σε επαγγελματικά θέματα προς όφελος των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου και να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στα μέλη του. Στις εκλογές για την Κεντρική Διοίκηση συμμετέχουμε στο ψηφοδέλτιο της ΣΥΝΑΡΟΕΕ διεκδικώντας όλοι μαζί ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο από αυτό που έχει επιβληθεί στη χώρα μας. Στις εκλογές για τα Περιφερειακά Τμήματα τα μέλη μας συγκροτούν ευρύτερα τοπικά ψηφοδέλτια με βάση τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες και ανάγκες.