4 Ιουνίου 2020

Κ. Παπανάτσιου: Πώς χτίζεται το αφορολόγητο με το πλαστικό χρήμα – υποχρεωτικό για συναλλαγές άνω των 500 € – παράταση για να μην παραγραφούν υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ

Την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος ή άλλου τραπεζικού μέσου στις πάσης φύσεως συναλλαγές αξίας άνω των 500 ευρώ περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο για το οποίο μίλησε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου στην Οικονομία Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Δεν παραγράφονται υποθέσεις της λίστα Λαγκάρντ, καθώς παρατείνεται η δυνατότητα διερεύνησής τους.

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή προβλέπεται ότι από το νέο έτος οι φορολογούμενοι για να επωφεληθούν από το 100% του νομοθετημένου αφορολόγητου ποσού, έχουν την υποχρέωση πληρωμών με πλαστικό χρήμα δαπανών ίσων με το 10% έως 20% του εισοδήματός τους.

Η κ. Παπανάτσιου διευκρίνισε κατηγορηματικά ότι σε διαφορετική περίπτωση αν η δαπάνη υπολείπεται των ανωτέρω ορίων τότε οι φορολογούμενοι θα χάνουν το αντιστοιχούν τμήμα του αφορολόγητου αλλά δεν θα επιβάλλεται κανένα πρόστιμο, όπως κακώς αναφέρει -όπως είπε η υφυπουργός- τμήμα των ΜΜΕ.

Αντιθέτως διευκρίνισε ότι αν η δαπάνη υπερβαίνει τα σχετικά όρια θα υπάρχει bonus, το οποίο θα διευκρινιστεί με μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις.

Η σχετική δαπάνη κάθε νοικοκυριού με χρήση πλαστικού χρήματος ή τραπεζικών μέσων θα διαβιβάζεται από τις τράπεζες στο TAXIS, συμπεριλαμβανομένων και των συναλλαγών με γιατρούς και δικηγόρους.

H κ.Παπανάτσιου υπογράμμισε ότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται παράταση ενός έτους για τη διερεύνηση των υποθέσεων φοροδιαφυγής, όπως της λίστας Λαγκάρντ, που κινδύνευαν με παραγραφή.

Όπως είπε Στο Κόκκινο η υφυπουργός Οικονομικών, θεσπίζεται η οικειοθελής δήλωση αδήλωτων εισοδημάτων στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, με τον φορολογικό συντελεστή της χρονιάς που αποκτήθηκαν.

Η υφυπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης το πάγωμα του φόρου υπεραξίας ακινήτων για άλλα δύο χρόνια.

Ακούστε:

 Πηγή: http://www.stokokkino.gr/

Περί ΣΥΝΑΡΟΕΕ 101 Άρθρα
Η Συνεργασία Αριστερών Οικονομολόγων έχει στόχο να συναντηθεί, να συνομιλήσει, να συνεργαστεί, να ενώσει τις δυνάμεις της με όλους τους επιστήμονες οικονομολόγους, μα και με αυτούς που ασκούν το λογιστικό – οικονομολογικό επάγγελμα. Δίνουμε τη μάχη ώστε το Οικονομικό Επιμελητήριο να διαδραματίσει το ρόλο που του έχει δώσει η Πολιτεία. Εμείς που προερχόμαστε από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους παλεύουμε ώστε το Οικονομικό Επιμελητήριο να λειτουργήσει πραγματικά ως Σύμβουλος της Πολιτείας, να παρέμβει σε επαγγελματικά θέματα προς όφελος των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου και να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στα μέλη του. Στις εκλογές για την Κεντρική Διοίκηση συμμετέχουμε στο ψηφοδέλτιο της ΣΥΝΑΡΟΕΕ διεκδικώντας όλοι μαζί ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο από αυτό που έχει επιβληθεί στη χώρα μας. Στις εκλογές για τα Περιφερειακά Τμήματα τα μέλη μας συγκροτούν ευρύτερα τοπικά ψηφοδέλτια με βάση τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες και ανάγκες.