25 Ιανουαρίου 2020

Οι οικονομολόγοι στην πρώτη γραμμή για την ευημερία της κοινωνίας

του Βασίλη Αθανασάκου *

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η χρονική συγκυρία που ζούμε είναι πολύ κρίσιμη σε εθνικό και σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που έχει επιβληθεί ,φαντάζει σχεδόν αδιαπραγμάτευτο και μη αμφισβητήσιμο.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο και εμείς σαν οικονομολόγοι έχουμε υποχρέωση να αναζητήσουμε τρόπους αμφισβήτησης αυτού του μονόδρομου, να επεξεργαστούμε και να βρούμε ‘’χώρους’’ εφαρμογής μιας εναλλακτικής οικονομικής κατεύθυνσης με θετικό κοινωνικό πρόσημο.

Σε αυτές τις εκλογές πρέπει να θυμηθούμε ότι το βασικό οικονομικό πρόβλημα που προσπαθεί να επιλύσει η κάθε κοινωνία και κατ επέκταση η επιστήμη των οικονομολόγων είναι η κάλυψη των τεράστιων αναγκών των ανθρώπων με την χρήση περιορισμένων αγαθών και πόρων.

Ο ορισμός αυτός δεν θα μπορούσε να χαρακτηρίσει καλύτερα την κατάσταση στην Ελλάδα των τελευταίων χρόνων.
Οι οικονομολόγοι σαν επιστήμονες έχουν ως κύριο μέλημα τους την επίλυση του οικονομικού προβλήματος και την βελτίωση της καταρρέουσας ευημερίας των πολιτών.

Παρά τα τελευταία δύσκολα χρόνια η αδιαφορία της διοίκησης του επιμελητηρίου είναι πρωτοφανής .Στην δεδομένη φάση το ΟΕΕ, δεν επιτελεί τον σκοπό του ως επιστημονικού φορέα αλλά ως μια κλειστή συντεχνία λιγοστών που προωθούν προσωπικές στρατηγικές και επιδιώξεις, χωρίς πραγματική βοήθεια και πληροφόρηση για τους οικονομολόγους και τους λογιστές.

Το ΟΕΕ αντί να πρωτοστατεί με επεξεργασμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις , με ευθύνη της διοίκησης φαίνεται σαν ένας θεσμός απαξιωμένος, εισπρακτικός, με ελάχιστη μέριμνα για τα μέλη του τα οποία έχουν πληγεί σημαντικά.

Οι οικονομολόγοι στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι επιστήμονες, καθημερινά ενημερωμένοι, με πραγματική εμπειρία πάνω στο αντικείμενο τους και διάθεση να συνεισφέρουν με την γνώση τους.

Η ψήφος – στήριξη στην ΣΥΝΑΡΟΕ αλλάζει το ΟΕΕ

  • Μετατρέπεται σε ενεργητικό, δυναμικό, με επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις , με κύριο μέλημα την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών με την ενεργοποίηση των οικονομολόγων.
  • Οι λογιστές μπορούν να βρίσκουν την απαραίτητη πληροφόρηση και τεκμηρίωση από το επιμελητήριο χωρίς την διαμεσολάβηση πλήθους ιδιωτικών ιστότοπων με συνδρομές και συνεχείς πρόσθετες πληρωμές.
  • Οι νέοι οικονομολόγοι βγαίνουν στο προσκήνιο και στηρίζονται ουσιαστικά από το επιμελητήριο στα πρώτα τους βήματα.
  • Το επιμελητήριο γίνεται κυψέλη επιστήμης και απάγγειο των συναδέλφων.

Ενόψει των εκλογών της 11 Δεκέμβρη,

Ας μην αφήσουμε μια ακόμα τριετία στην απαξίωση, την υποβάθμιση και την εισπρακτική λογική ενάντια στο επαγγέλματος του οικονομολόγου.

Ας μην επιτρέψουμε στην διοίκηση να αυθαιρετεί πολιτικά, όπως να παίρνει ανοιχτά θέση υπέρ νεοφιλελευθέρων πολιτικών.

Ας μην επιτρέψουμε αυθαίρετες θέσεις και αναλύσεις με ψεύτικα στοιχεία όπως με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Η τωρινή διοίκηση δεν μπορεί και δεν πρόκειται να αφουγκραστεί ούτε τον παλμό των συνάδελφων ούτε της κοινωνίας.

Αλλάζουμε τους συσχετισμούς, για τους Οικονομολόγους και την Κοινωνία.

* Ο Βασίλης Αθανασάκος είναι Οικονομολόγος-Λογιστής.

Περί ΣΥΝΑΡΟΕΕ 101 Άρθρα
Η Συνεργασία Αριστερών Οικονομολόγων έχει στόχο να συναντηθεί, να συνομιλήσει, να συνεργαστεί, να ενώσει τις δυνάμεις της με όλους τους επιστήμονες οικονομολόγους, μα και με αυτούς που ασκούν το λογιστικό – οικονομολογικό επάγγελμα. Δίνουμε τη μάχη ώστε το Οικονομικό Επιμελητήριο να διαδραματίσει το ρόλο που του έχει δώσει η Πολιτεία. Εμείς που προερχόμαστε από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους παλεύουμε ώστε το Οικονομικό Επιμελητήριο να λειτουργήσει πραγματικά ως Σύμβουλος της Πολιτείας, να παρέμβει σε επαγγελματικά θέματα προς όφελος των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου και να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στα μέλη του. Στις εκλογές για την Κεντρική Διοίκηση συμμετέχουμε στο ψηφοδέλτιο της ΣΥΝΑΡΟΕΕ διεκδικώντας όλοι μαζί ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο από αυτό που έχει επιβληθεί στη χώρα μας. Στις εκλογές για τα Περιφερειακά Τμήματα τα μέλη μας συγκροτούν ευρύτερα τοπικά ψηφοδέλτια με βάση τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες και ανάγκες.