4 Ιουνίου 2020

Η Κυβέρνηση εξοντώνει τους λογιστές. Το Ο.Ε.Ε. θα συνεχίσει να τη στηρίζει;

ΣΥΝΑΡΟΕ LOGO

Εν τέλει η Κυβέρνηση επέμεινε στην ψήφιση του εξοντωτικού προστίμου των 10.500 € που αφορά τις ΑΠΔ. Πρόκειται για μια διάταξη άδικη, εξοντωτική και ισοπεδωτική, η οποία επιβάλλεται επί δικαίων και αδίκων. Στην πραγματικότητα τιμωρεί τα ανθρώπινα λάθη!

Δυστυχώς οι ενέργειες μας όλο το προηγούμενο διάστημα δεν στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν την καταστροφική αυτή εξέλιξη για τον κλάδο των λογιστών – φοροτεχνικών.

Παρά το ότι προσπαθήσαμε να «ξυπνήσουμε» τη  διοίκηση του Ο.Ε.Ε. από το λήθαργο, ώστε να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες για την αποτροπή της ψήφισης της διάταξης, εν τέλει οι διοικούντες αρκέστηκαν σε μια χλιαρή ανακοίνωση, εν όψει εκλογών, και μάλιστα κατόπιν εορτής αφού η κυρίως συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή είχε ολοκληρωθεί, η οποία φυσικά δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα. Μάλιστα εξ όσων γνωρίζουμε, μέχρι και ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας εξεπλάγην, από την έλλειψη πίεσης εκ μέρους του Ο.Ε.Ε. για την επίμαχη διάταξη.

Τελικά ο κ. Βρούτσης επέμεινε στον παραλογισμό, παρά τις προτάσεις μας για διασύνδεση του ΕΡΓΑΝΗ με το ΙΚΑ ώστε να μην μπορεί να κατατεθεί ΑΠΔ εάν δεν συμπεριλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ διαθέτει όλες τις πληροφορίες και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελεγχθεί προληπτικά η ΑΠΔ με αυτόματο τρόπο, διασφαλίζοντας τα έσοδα σε πραγματικό χρόνο.

Παραθέτουμε τις παρεμβάσεις μας το προηγούμενο διάστημα (27/11 – 3/12 – 5/12) για το θέμα των προστίμων:

Μετά από αυτά θα θέλαμε να θέσουμε ένα ερώτημα προς τον Πρόεδρο της ΔΗΚΙΟ: Όταν ανέφερε ότι οι οικονομολόγοι με τη ψήφο τους στηρίζουν την μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, συμπεριλαμβάνει στην στήριξη και τα ανωτέρω πρόστιμα; Δηλαδή μας λέει ότι οι οικονομολόγοι στηρίζουν την αυτό-εξόντωση τους;

Συνάδελφοι,

Είναι φανερό πως η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα συνεχίσει να έχει τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα για τον κλάδο μας.

Είναι επίσης αναγκαίο το Ο.Ε.Ε. να αλλάξει κατεύθυνση. Είναι αναγκαίο  η νέα διοίκηση να αλλάξει προσανατολισμό, με πρόταση για μια εναλλακτική οικονομική πολιτική, και με ένα διεκδικητικό και μαχητικό πλαίσιο για τα συμφέροντα των οικονομολόγων.

Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται να συγκροτηθεί ένα διεκδικητικό κίνημα οικονομολόγων από τη βάση, μέσα και από τις νέες τοπικές περιφερειακές διοικήσεις, που θα αναδείξει με μαχητικό τρόπο γενικά και επιμέρους ζητήματα (π.χ. πρόστιμα). Ένα κίνημα που θα επαναφέρει την αξιοπρέπεια στον κλάδο των οικονομολόγων.

Περί ΣΥΝΑΡΟΕΕ 101 Άρθρα
Η Συνεργασία Αριστερών Οικονομολόγων έχει στόχο να συναντηθεί, να συνομιλήσει, να συνεργαστεί, να ενώσει τις δυνάμεις της με όλους τους επιστήμονες οικονομολόγους, μα και με αυτούς που ασκούν το λογιστικό – οικονομολογικό επάγγελμα. Δίνουμε τη μάχη ώστε το Οικονομικό Επιμελητήριο να διαδραματίσει το ρόλο που του έχει δώσει η Πολιτεία. Εμείς που προερχόμαστε από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους παλεύουμε ώστε το Οικονομικό Επιμελητήριο να λειτουργήσει πραγματικά ως Σύμβουλος της Πολιτείας, να παρέμβει σε επαγγελματικά θέματα προς όφελος των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου και να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στα μέλη του. Στις εκλογές για την Κεντρική Διοίκηση συμμετέχουμε στο ψηφοδέλτιο της ΣΥΝΑΡΟΕΕ διεκδικώντας όλοι μαζί ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο από αυτό που έχει επιβληθεί στη χώρα μας. Στις εκλογές για τα Περιφερειακά Τμήματα τα μέλη μας συγκροτούν ευρύτερα τοπικά ψηφοδέλτια με βάση τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες και ανάγκες.